09-04-06

Brieven aan een jonge dichter

Rainer Maria Rilke schrijft aan Franz Xaver Kappus:"... En laat het leven verder maar over u komen. Geloof mij: het leven heeft gelijk, in elk geval.

En over de gevoelens: zuiver zijn alle gevoelens die u ten volle omvatten en verheffen; onzuiver is het gevoel dat maar één kant van uw wezen behelst en u aldus vertekent.
Alles wat u over uw jeugd kunt denken is goed. Alles wat méér van u maakt dan u tot dusver in uw beste ogenblikken was, is goed. Iedere verheffing is goed als die volledig in uw bloed is, als die geen bedwelming is, geen droefenis, maar een volkomen doorzichtige vreugde. Begrijpt u wat ik bedoel?

En uw twijfel kan een goede eigenschap worden als u hem opvoedt. Hij moet wetend worden, hij moet kritisch worden. Vraag hem, telkens als hij iets voor u wil bederven, waarom iets lelijk is, verlang van hem bewijzen, stel hem op de proef, en hij zal tegenover u wellicht radeloos en verlegen zijn, misschien ook wel opstandig.
Maar geef het niet op, eis argumenten, en als u telkens weer zo handelt, oplettend en consequent, dan komt er een dag waarop uw twijfel van een destructieve kracht één van uw beste werkkrachten zal worden, misschien wel de kundigste van alle die aan uw leven bouwen. ..."


(4 november 1904)


Brieven aan een jonge dichter/ Rainer Maria Rilke; vertaald door Theodor Duquesnoy; 2004, uitgeverij Balans; isbn 90-5018-010-8


de volledige Duitse brief van 4 november 1904

Geen opmerkingen:

Een reactie posten