19-07-11

goudsbloemenzalf maken

goudsbloemenzalf maken by madame du loup
goudsbloemenzalf maken, a photo by madame du loup on Flickr.

200 gr witte vaseline &
ongeveer 50 tot 60 gr verse goudsbloemen (uit je tuin) in stukjes gesneden au bain marie laten smelten, dan een nachtje laten staan, terug opwarmen (smelten) en door een zeefje in een potje gieten... schijnt goed te zijn tegen schaafwonden, kloven, droge handen en lippen!

3 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het recept voor de goudsbloemenzalf doet me denken aan het boek 'Das Parfum' van Patrick Süskind.

  De techniek die je beschrijft staat namelijk bekend onder de naam 'enfleurage à chaud'. Het is een klassieke techniek om geparfumeerde pommades te maken, reeds gekend in het oude Egypte. Door het hierboven beschreven proces een paar keer met verse bloemen (in dezelfde vaseline) te herhalen, bekom je een meer geconcentreerde en dus krachtiger zalf of pommade.

  In 'Das Parfum' maakt het hoofdpersonage Jean-Baptiste Grenouille gebruik van een andere, modernere techniek, namelijk de 'enfleurage à froid'. Deze techniek wordt gebruikt voor het verwerken van tere bloemen, die hun geur afgeven na het plukken, maar die niet tegen de warmte kunnen. Grenouille past de techniek met name toe op zijn vrouwelijke slachtoffers, die hij onmiddellijk na het 'plukken' (vermoorden, helaas) helemaal inspatelt met koud, dierlijk vet om zo hun geur te vereeuwigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mhh ja, ik heb het boek lang geleden gelezen én de film gezien, maar ik heb gelukkig geen ambities om menselijke geuren te vangen. Maar wat je zei is ook wel wat, vaseline is niet ideaal. Misschien moet ik de volgende keer gewoon een olie kiezen en daarin de bloemetjes weken. Sesam olie ofzo.. lekker zacht.

  BeantwoordenVerwijderen