05-04-08

Dialogues des Carmelites - Francis Poulenc

Woensdag avond 3 uur lange opera van Poulenc!
Gevoelig, beklemmend en verwarrend mooi!
Zowel door het libretto gebaseerd op een toneelstuk van Georges Bernanos, maar ook door de enscenering, en natuurlijk de muziek!

De muziek van Francis Poulenc behoort niet tot mijn gekende repertoire. Ik ontleende wel eens de opera 'La Voix Humaine' met het libretto van Jean Cocteau. Deze vond ik bijzonder fascinerend om naar te luisteren.
Vandaar dat ik dan ook uitkeek naar Les Dialogues des Carmelites!

<... het verhaal laat zich vrij kort samenvatten. In het Frankrijk aan de vooravond van de revolutie treedt de jonge edelvrouw Blanche de la Force in de Karmel van Compiègne, uiteraard zeer tegen de zin van haar familie. Terwijl de nonnen zich binnen de veilige kloostermuren wijden aan contemplatie en gebed, staat de buitenwereld in rep en roer. Wanneer op last van de autoriteiten alle kloosters worden opgeheven en alle geestelijken vervolgd, is er geen ontkomen meer aan. De zusters staan op straat, in gewone burgerkleren. Ondanks het expliciete verbod blijven ze met hun rector de eucharistie opdragen, en spoedig bekopen ze dat risico met opsluiting in de gevangenis. Daar zweren ze de eed van martelaarschap: als het moet, zullen ze sterven voor hun geloof. Blanche verschuilt zich op dat moment op een onderduikadres en wil de anderen vervoegen, maar zuster Marie waarschuwt haar dat God andere plannen dan het martelaarschap met haar heeft. Uiteindelijk sterven de zusters onder de guillotine, net als, op het laatste moment, ook Blanche...>
© Thijs Vandewoude


Ja die slotscène... 17 nonnen zingen samen het Salve Regina, ze zijn ter dood veroordeeld... Maar dit gezang wordt telkens onderbroken door het snijdende geluid van de guillotine die neervalt... brrr, magisch echt, je zit er middenin!

Nog te zien in de Vlaamse Opera te Gent:

di 08 apr | 19H30
vr 11 apr | 19H30
zo 13 apr | 15H

reserveren via www.vlaamseopera.be

4 opmerkingen:

 1. Nam meteen mijn agenda in de hand en zag ... dat ik dan zelf op het podium sta. De vervloeking van amateur-artieste.

  Doenja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. :-)

  jéé, wanneer ben je zoal in Gent Doenja? Of heb je geen vaste dagen?
  Lieve groetjes
  Jana

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hou wel van quotes :)
  Ben zelf niet altijd zo'n schrijver,
  handig en een mooi eerbetoon :)

  BeantwoordenVerwijderen